Wat betekenen de WCAG richtlijnen voor jou en jouw website?
In 2025 verandert de regelgeving voor de toegankelijkheid van websites.
Het wordt steeds belangrijker om iedereen toegang te geven tot jouw website of app. Dit is ook in de Europese wetgeving vastgelegd, maar niet iedereen weet wat dit betekent voor hun eigen website. In 2025 worden de regels voor toegankelijkheid ook ingevoerd voor (kleine) bedrijven.
Wat betekent de WCAG voor jou en jouw website?
Toegang tot jouw website voor iedereen betekent dat je rekening houdt met de opbouw van je site, met alt-teksten voor je foto’s en andere zaken die je ook terug vindt in mijn gratis checklist voor je website. Maar vanaf 2025 verandert de Europese regelgeving en wordt het nog belangrijker om rekening te houden met de toegankelijkheidseisen van je website.
Waar dit nu vooral een tool is om meer bezoekers aan te trekken en je SEO te verbeteren, wordt het vanaf 2025 verplicht voor (kleinere) bedrijven om ook digitale toegankelijkheid te garanderen.
Wat is de European Accessibility Act 2025?
In 2025 gaat een nieuwe Europese wetgeving in, de European Accessibility Act. Dit proces is sinds 2019 in gang gezet, waarbij richtlijnen en regels worden opgesteld voor bedrijven die online werken of verkopen. Ook als je hier nog niet eerder van gehoord hebt, kun jij er ook mee te maken krijgen. Het doel van deze nieuwe wet is dat voor alle EU-landen de regels gelijk getrokken worden, dat maakt het dus ook makkelijker wanneer je een internationale doelgroep aantrekt op je website.
De nieuwe regelgeving sluit aan op de wens om alle Europeanen makkelijker producten en diensten uit heel Europa te laten gebruiken. Digitale communicatie wordt meer gestandaardiseerd, waarmee bedrijven ook makkelijker handel kunnen drijven en samenwerken. Dit is ook goed voor de werkgelegenheid, omdat meer mensen openstaande vacatures kunnen vervullen.
Voor welke doelgroep doen we dit?
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) bevat de criteria die gelden binnen de European Accessibility Act. Maar wat zijn deze criteria?
Allereerst kijken we voor welke doelgroep wordt gekeken naar meer toegankelijkheid. Dat zijn:
mensen met een cognitieve, taal- of leerbeperking;
mensen met een visuele beperking;
mensen met een functiebeperking op mobiele apparatuur.
Wat betekent de regelgeving voor mij?
De regelgeving wordt op dit moment toegepast op websites van de (semi-)overheid. Vanaf 2025 gelden de regels ook voor websites van (kleine) bedrijven. Het betekent voor jou als ondernemer dat je site moet voldoen aan meerdere criteria; hierbij een verkorte lijst:
Waarneembaarheid. Zorg ervoor dat website bezoekers de website en alle elementen op de pagina’s kunnen ervaren en gebruiken met de zintuigen die zij kunnen inzetten. Gebruik dus bijvoorbeeld alt-teksten bij afbeeldingen en ondertitel video’s.
Bedienbaarheid. Zorg ervoor dat website bezoekers alle informatie op de website kunnen vinden en gebruiken. Denk aan het tonen van de focus op knoppen en zorg dat de website bedienbaar is met alleen het toetsenbord.
Begrijpelijkheid. De teksten moeten leesbaar en begrijpelijk zijn, maar ook voorleessoftware moet kunnen achterhalen in welke taal een website is geschreven. Maak de tekst daarom leesbaar en begrijpelijk, gebruik geen of zo min mogelijk vakjargon en geef voorleessoftware de mogelijkheid om de taal van de website te kunnen bepalen.
Robuustheid. De website moet betrouwbaar weergegeven worden door verschillende technologieën (apparaten en internetbrowsers). Zorg dat de code geen fouten bevat en verwijder overbodige code.
Hoe ga jij voldoen aan deze criteria?
Er komt een hoop op je af als je alle criteria in de wetgeving wil toepassen op je eigen website, zeker als je niet exact weet waar je moet beginnen. Ik heb een gratis checklist voor jouw website klaar staan om je hiermee te helpen. Kom je er daarmee nog niet helemaal uit, of wil je een specifiek advies op maat voor jouw website ontvangen? Vraag dan mijn quick scan aan.