Nieuwe wetgeving voor webshops, wat betekent dat voor jou?
Digitale toegankelijkheid is misschien niet direct een thema waar jij aan denkt als het gaat om het verbeteren van je website. Je denkt aan je SEO, zodat je beter gevonden wordt in zoekmachines en aan goede en leesbare teksten die je bezoeker uitnodigen om klant te worden.
Maar wist je dat dit ook al punten zijn waarmee je jouw digitale toegankelijkheid kunt verbeteren?
Voor grote webshops gaat vanaf 28 juni 2025 nieuwe wetgeving in: de European Accessibility Act (EAA), die hen verplicht meer aandacht te besteden aan hun website. Met als doel het verbeteren van de toegankelijkheid van hun website, voor mensen met een beperking en het harmoniseren van regels binnen de EU.
Voor wie geldt deze wetgeving?
De EAA is van toepassing op digitale dienstverleners en bedrijven die digitale producten aanbieden aan consumenten. Denk daarbij aan webshops, banken en streamingdiensten. Kleinere bedrijven (minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder €2 miljoen) worden (nu nog) vrijgesteld van deze wetgeving.
Toegankelijkheid is niet alleen een juridisch vraagstuk, maar ook een kans om je website voor een breder publiek bruikbaar te maken. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste vereisten van deze nieuwe wetgeving en hoe je jouw website of webshop hierop kunt voorbereiden. Ook als je een kleiner bedrijf hebt.
Wat zijn de eisen waar ik aan moet voldoen?
Internationaal bestaan er al langer toegankelijkheidsstandaarden, vastgelegd in de WCAG richtlijnen. Dit is een hele mond vol en als je hier niet dagelijks mee bezig bent, mag je dit vergeten en kun je je focussen op de concrete eisen waar jouw website aan moet voldoen.
Ondersteuning voor schermlezers (bijvoorbeeld alternatieve teksten voor afbeeldingen)
Niet alleen voorleessoftware maakt gebruik van alternatieve teksten voor je afbeeldingen. Ze helpen ook je SEO en je vergroot hiermee je vindbaarheid in zoekmachines.
Duidelijke en consistente navigatie
Begeleid je bezoeker door de site heen. Een onduidelijke indeling zorgt dat je bezoeker zo weer is verdwenen en dan ben je die klant kwijt.
Voldoende contrast en leesbaarheid
Een goed contrast helpt niet alleen slechtzienden, maar ook mensen die jouw site op een klein scherm bekijken of de Nederlandse taal minder goed beheersen.
Ondertiteling en transcripties voor video’s
Voor doven en slechthorenden, maar ook voor je bezoeker die in een drukke trein zit en jouw video zonder geluid wil bekijken.
Toegankelijke betaalprocessen en formulieren
Vraag bijvoorbeeld niet om overbodig veel informatie bij het invullen van een formulier en zorg voor duidelijke labels per veld.
Hoe kan ik mijn website voorbereiden op verbeterde digitale toegankelijkheid?
Denk je nu: "Dit zijn best wat aanpassingen, waar moet ik beginnen?" Dan heb ik goed nieuws!
Dit jaar organiseer ik meerdere keren een gratis challenge waarin we samen jouw website toegankelijker maken. Tijdens de ‘Website zonder drempels challenge’, neem ik je in maximaal een half uur per dag stap voor stap mee in het verbeteren van je website. Wil je extra begeleiding? Dan kun je gebruikmaken van mijn persoonlijke ondersteuning, zodat je niet met vragen blijft zitten.
Lees meer over de gratis challenge en meld je direct aan.
Quick Scan
Wil je liever direct weten waar je aan toe bent en meteen de juiste aanpassingen doorvoeren? Dan kun je een Quick Scan van je website of webshop laten doen.
Je ontvangt een concreet rapport met verbeterpunten en quick wins die je direct kunt toepassen. Dit is geen officiële toegankelijkheidsaudit, maar geeft je wél een duidelijk overzicht van verbeterkansen.
Samen maken we de digitale wereld toegankelijker
Voor mij is het doel om de digitale wereld meer toegankelijk te maken voor iedereen. Daarvoor is het goed dat de wetgeving heldere richtlijnen geeft die jij kunt toepassen op je eigen site. Zo werken we samen aan meer inclusiviteit.
Heb je hier vragen over of weet je niet precies waar je nu kunt beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.