Wie moeten voldoen aan de European Accessibility Act 2025?
In juni 2025 gaan de nieuwe regels in van de European Accessibility Act 2025 (EAA). Dit klinkt als een ver van mijn bed show, maar ook kleinere bedrijven gaan hiermee te maken krijgen. Goed om nu vast voorbereid te zijn met een goed toegankelijke website en systemen.
Het voordeel van meer toegankelijkheid voor geautomatiseerde systemen en websites in de gehele EU is duidelijk. Maar hoe wil de Europese Unie dit behalen? Er is een lijst met producten en diensten samengesteld die, volgens de EU, van groot belang zijn voor mensen met een beperking. Ook producten en diensten met sterk variërende toegankelijkheidseisen binnen de EU zijn aan de lijst toegevoegd.
Lijst van producten en diensten
Hieronder staat een lijst van de producten en diensten waar de EAA effect op gaat hebben:
Computers en besturingssoftware
E-books
Web shops
Pin-automaten, ticket services en incheckmachines
Smartphones
TV-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten
Telecommunicatiediensten, zoal de apps en websites van je provider
Audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify
Online en offline diensten die te maken hebben met transport, zoals kaartjesautomaten, apps en websites
Alle financiële diensten, zoals bijvoorbeeld internetbankieren
Alle producten en diensten uit de bovenstaande lijst moeten volledig bruikbaar zijn voor alle Europeanen, dus ook voor mensen met een beperking. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen producten die in de EU geproduceerd worden of daarbuiten. Alle producten die hier verkocht worden, moeten voldoen aan deze eis.
Gelden de regels per 1 juni 2025 ook met terugwerkende kracht?
Nee, de regels in de nieuwe wetgeving van de European Accessibility Act richten zich niet met terugwerkende kracht op online producten zoals webshops. In de EAA staat dat alle producten die vanaf juni 2025 gepubliceerd worden, moeten voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat betekent dat de webshops die hiervoor gestart zijn, er (nog) niet aan hoeven te voldoen.
Toch is het wel van belang om de regels voor toegankelijkheid alvast mee te nemen in je webshop. Er zitten grote voordelen aan meer focus op toegankelijkheid van je webshop, waarmee je klanten aantrekt en hoger komt in de zoekresultaten van Google.
Gaat de EAA ook ingevoerd worden voor mijn bedrijf?
Het korte antwoord is zeer waarschijnlijk Ja. In de EAA wordt beschreven dat ook e-commerce bedrijven en webshops vanaf 2025 onder de nieuwe wetgeving gaan vallen. Onder e-commerce bedrijven vallen:
nieuws websites;
verkoop van producten en diensten;
platformen met advertenties;
aanbod van professionele diensten (bijvoorbeeld dokters, advocaten, makelaars);
aanbod entertainment en media diensten;
verkoop telecommunicatiediensten.
Er wordt echter wel een uitzondering gemaakt voor de kleinere ondernemingen. Dit zijn bedrijven die minder dan 2 miljoen euro omzet per jaar draaien en minder dan 10 medewerkers hebben.
Wat kan ik nu al doen ter voorbereiding?
Ik heb een gratis checklist ontwikkeld waarmee je een goed begin kunt maken met het optimaliseren van de toegankelijkheid van je website. Wil je vast weten of jouw website voldoet aan de eisen van toegankelijkheid voor je bezoekers? Daarmee optimaliseer je ook gelijk je website op SEO voor de zoekmachines, wat je zichtbaarheid kan laten groeien.
De EEA gaat zoals hierboven vermeld breder worden ingezet dan alleen websites. E-commerce en online systemen moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen.
Wil je weten of jouw bedrijf hier ook direct mee te maken krijgt? Plan een vrijblijvende kennismaking in, dan spreken we er samen over.